torsdag 13. oktober 2011

Tursko – Allsidige og populære sko

Tursko – Allsidige og populære sko

Tursko er et noe upresist begrep på det som også betegnes som hiking sko. Dette er i utgangspunktet sko som egner seg til turgåing i lettere terreng som skog og mark. Det er imidlertid forholdsvis stor forskjell på tursko og dermed også på hvilke bruksområder de egner seg for.
Tursko er et noe upresist begrep på det som også betegnes som hiking sko. Dette er i utgangspunktet sko som egner seg til turgåing i lettere terreng som skog og mark. Det er imidlertid forholdsvis stor forskjell på tursko og dermed også på hvilke bruksområder de egner seg for.

Lette tursko er svært populære og for mange vil dette være det beste valget. Slike tursko er ofte laget av tekstil og semsket skinn. Innslagene av tekstil gir god pusteevne, mens innslagene av skinn gir sko med god støtte, stabilitet og holdbarhet. Også modeller som kun har tekstil i overdelen er gode tursko, spesielt for deg som ønsker lette sko. Mellomsålen vil vanligvis inneholde demping. Demping i tursko er ikke beregnet på løping, en bruk slike sko heller ikke er ment for. Lette tursko egner seg ypperlig til turgåing på asfalt, grus, samt i lettere terreng som stier og utmark.


Tursko for bruk i litt tøffere terreng er vanligvis tyngre. Det skyldes at de fleste modellene inneholder mer skinn og har mer solide såler for å gi støtte og stabilitet. Dette er sko som kan benyttes til turer i forholdsvis tøft terreng, men vær oppmerksom på at slike tursko ikke gir samme støtte for anklene som fjellsko. Du vil se at slike tursko kan minne om en lavere utgave av en del fjellsko, noe de på mange måter er. Lette tursko har egenskaper som ligger nærmere “offtrail” joggesko, mens tyngre og mer solide tursko har egenskaper som minner en del om lettere fjellsko.
Joggesko et alternativ
Spesielt til turgåing i lettere terreng er joggesko et alternativ som foretrekkes av noen. Jogge og løpesko som er designet med tanke på bruk i terrenget kan være et godt alternativ til tur og fjellsko, men vær spesielt oppmerksom på manglende støtte. Spesielt i ulendt terreng vil risikoen for overtråkk og lignende skader øke dersom man benytter sko med dårlig støtte og stabilitet. En solid fjellsko gir naturlig nok god støtte for foten, men samtidig er dette tyngre sko. Når man skal kjøpe joggesko er vekten på skoen, passform, demping og stabilitet viktige ting å ta hensyn til. Dersom du velger joggesko som dine tursko vil stabilitet og feste være spesielt viktig. Glatte joggesko egner seg svært dårlig som tursko. Om man velger tursko, fjellsko eller joggesko handler om smak og personlige preferanser. Artikkelforfatteren har nok en tendens til å foretrekke joggesko i tilfeller hvor mer solide sko burde vært benyttet. Dette skyldes først og fremst ønske om lette sko med svært god passform.
Velg riktige sko til din fot
Uansett hvilke sko du velger er passform det viktigste. Kostbare sko som har alle de riktige egenskapene vil være et dårlig kjøp dersom passformen er feil. Vi har alle forskjellige føtter, så her snakker vi om individuelle valg og preferanser. Riktig passform betyr ganske enkelt at du velger sko som passer til foten din. De skal kjennes behagelige både under gange og når du står i ro. Sko som passer skal gi god støtte til hele foten og den skal ikke presse spesielt mye på noen deler av foten. Man bør alltid prøve flere forskjellige sko før man bestemmer seg. Prøv både forskjellige merker og forskjellige modeller. De som designer og produserer sko går vanligvis ut fra en “gjennomsnittlig fot” som så benyttes som mal. Nøyaktig hvordan de forskjellige produsentene kommer frem til denne malen, samt hvilken mal som benyttes vil variere. Av den grunn er det ekstra viktig å prøve forskjellige merker.
Vær oppmerksom på at en modell ofte endres fra år til år. Det er derfor ingen garanti for at en bestemt sko som du kjøpte for to år siden fremdeles vil være et bra valg. Små endringer i modellene kan få store utslag for passformen.

Om forfatteren

Forfatteren har skrevet flere artikler om Sko som du finner på bloggen Sko for den aktive. Der finner du tips om kjøp, bruk og vedlikehold av forskjellige typer sko. Blant annet finner du nyttig informasjon om fotballsko. Du kan også lese mer om fjellsko, det beste valget for lange og/eller tøffe turer i ulendt terreng.
Artikkel Nettverk:
WebArtikler.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar